Selecteer een pagina

Nationale dag 22 maart ’18

11e editie Nationale dag Commissarissen en Toezichthouders
Commisssaris: future fit!
In de toekomst kijken kunnen we niet. Zorgen dat we fit en voorbereid zijn kunnen we wel. Maar hoe word je fit? Hoe bereid je je voor? En waarop bereid je je voor? Dagvoorzitter Yardena Shitrit stelt deze vragen direct ’s morgens aan de 160 commissarissen en toezichthouders in de congreszaal van Papendal in Arnhem. Alert blijven, meedoen aan activiteiten zoals vandaag, je laten inspireren, mensen ontmoeten, lichamelijk fit blijven en de balans zoeken tussen luiheid en hypes zijn enkele antwoorden die gegeven worden.
NCD Voorzitter Ron Steenkuijl spreekt in zijn openingswoord over het gevaar van stilstaan, over de gevestigde orde die ophield future fit te zijn. Om relevant te zijn moet je fit zijn: technologisch en ‘businesswise’ bij zijn, jezelf certificeren én maatschappelijk betrokken zijn. De wil om te blijven veranderen, op te troepen vooruit te blijven lopen.
Het programma bood een diversiteit aan sprekers en onderwerpen. Zoals een deelnemer het mooi verwoordde: “Op zo’n dag krijg je weer helder op je netvlies waar je focus naar uit moet gaan de komende tijd”. En iedere deelnemer kon zelf bepalen welke focus door de presentaties van vier plenaire sprekers en de keuze uit twee van de tien workshops.

Monique Philippens deelde de Diagnose Transformatie: toolkit voor grensverleggers. Trends en ontwikkelingen in de zorg, maar die evengoed voor andere branches gelden. Haar boodschap: ga samen anders kijken naar bestaande zaken. Filip Gregor heeft de ambitie om commissarissen te laten reflecteren op governance vraagstukken van de toekomst. Uit het internationale governance onderzoek van Frank Bold Initiative blijkt onder andere dat de rapportage over zingeving en financiële resultaten van de onderneming vaak te complex is. Dit kan naar de stakeholders veel eenvoudigers geformuleerd worden. Bart van Mark gaf een helder overzicht van de technologische ontwikkelingen die een commissaris niet mag missen. Petra Hoogerwerf daagde uit om een goed gesprek over purpose in de boardroom te voeren. Geen window dressing, maar écht nadenken hoe je als bedrijf kunt bijdragen aan de samenleving.

Workshops:

Enkele reacties van deelnemers:
“Wat me aansprak is dat nu expliciet naar voren komt het langere termijn denken tegenover de korte termijn winst voor aandeelhouders. Het “purpose denken” is hier vanuit meerdere kanten besproken. Belangrijk dat we dit nu onderkennen en handen en voeten geven.”
“Future fit is een bredere kijk op het werkveld vd toezichthouder. buitenblik en andere gezichtspunten moeten door rvt/rvc meer naar binnen gehaald worden.”
“Het was prettig te ervaren hoe snel en diepgaand de contacten tijdens de pauze waren.”

Foto’s: Paul Kampman Fotografie
De video bijdragen zijn binnenkort ook online te vinden via www.ncd.nl en www.dagvanhetcommissariaat.nl.