Interview Yardena Shitrit

Voorzitter Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders
22 maart 2018

Yardena Shitrit is CHRO van de gemeente Amsterdam en ervaren toezichthouder en gastdocent binnen de overheid, semioverheid en de zorg. Zij is lid van de RvT van de Koninklijke Stichting Defensiemusea en de Coöperatieve Regionale Ambulancevoorziening Haaglanden. Daarnaast is ze vicevoorzitter van de RvT van het ROC in Leiden. Yardena weet als geen ander welke ontwikkelingen gaande zijn binnen het veld van toezichthouders in Nederland. Met haar kennis en toegepaste interesse is ze een goede voorzitter voor de Nationale dag van Commissarissen en Toezichthouders.

De crux van succesvolle organisaties is dat de focus altijd op de klant ligt. Echter, in deze tijd met veel veranderingen is er voor gezond toezichthouderschap en gezonde organisaties meer nodig. Je moet constant letten op veranderingen en geluiden uit de omgeving en dit snel kunnen vertalen naar acties binnen de organisatie. Voor ons als toezichthouder betekent dit, als wij ons werk goed willen doen, waarbij:
– we oprechte interesse moeten ontwikkelen in de context van de organisatie;
– we een breed referentiekader moeten hebben en dit moeten blijven ontwikkelen;
– we alle ontwikkelingen in ons vakgebied en de markt van de organisatie in de gaten moeten houden.

Yardena hoopt dat deze dag daaraan zal bijdragen. Voor haar betekent Future Fit vertrouwen in plaats van controle, lef tonen en persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Je moet soms ook buiten de begaande paden durven beslissingen nemen.

Als voorbeeld geeft Yardena haar toezichthouderschap bij het ROC: je kunt niet over onderwijs praten zonder met de toekomst bezig te zijn. Leveren we de juiste opleidingen om straks naar een goede baan te kunnen doorstromen? Hebben we het juiste niveau? Is er voldoende innovatie en ondernemerschap in de opleidingen? Het aanbod van opleidingen moet een goede afspiegeling zijn van economische ontwikkelingen die wij in Nederland meemaken.

Tijdens haar toezichthouderschap bij de Koninklijke Stichting Defensiemusea vraagt ze zich voortdurend af: hoe zorg je dat je in 2018, in tijd van vrede, toch defensie naar de Nederlandse samenleving brengt? Hoe zorg je dat het aanbod interactief is en met behulp van IT bezoekers trekt? Je moet als lid van RvT oprechte interesse hebben in de defensie museale wereld van de bezoekers.

Als dagvoorzitter heeft Yardena twee doelen voor ogen. Ten eerste hoopt ze dat deelnemers inzicht krijgen en/of ideeën opdoen en daarmee verder hun professionaliteit ontwikkelen als toezichthouder. Met dit programma van de NCD zijn er voldoende onderwerpen waar je baat bij kunt hebben. Daarnaast vindt Yardena het belangrijk om tijdens de Nationale dag ook voldoende ruimte te geven om te ontspannen en te netwerken. Het is op zo’n dag belangrijk om elkaar als vakgenoten beter te leren kennen.

Tot 22 maart!

 

Yardena Shitrit