Nationale dag Commissarissen en Toezichthouders

 

25 mei 2016

Van Toezicht naar Meerzicht tijdens Nationale Dag Commissarissen en Toezichthouders 2015

200 commissarissen en toezichthouders, 15 sprekers, 1 dagvoorzitter, een UNESCO Werelderfgoed locatie en één gezamenlijk doel: de toekomst van governance…

Op 12 oktober waren dit de elementen die samen zorgden voor een spectaculaire maandag: namelijk de Nationale Dag Commissarissen en Toezichthouders 2015. Governance 2020 – Van Toezicht naar Meerzicht.

Dagvoorzitter Farid Tabarki en NCD voorzitter Ron Steenkuijl openden om 13.00 uur het commissarissenevent op een bijzondere locatie: de Van Nelle Fabriek. Er stond de aanwezigen aardig wat te wachten. Een vol programma om de dag zo optimaal mogelijk te benutten. Vijf rondes met sprekers die voorafgaand een stelling introduceerden waarop de aanwezigen konden stemmen, gevolgd door een presentatie en een Q & A. In de namiddag twee rondes met workshops waarvoor men zich van tevoren kon aanmelden. We geven je graag per spreker zijn/haar stelling en de highlights van de dag:

Frank Dangeard

_MG_7281‘A good board is a co-leadership board. Een goed board moet kunnen leiden én controleren. Frank heeft liever een one-tier board dan de Nederlandse aanpak met two-tier boards. Een one-tier board geeft een grotere betrokkenheid.

Tjalling Tiemstra

Stelling: “RvC’s hebben de neiging om het bespreken van potentieel controversiële issues te vermijden of uit te stellen.”

Niet spreken kan een liegend zwijgen zijn. Je eigen gevoelens moet je voortdurend op de weegschaal leggen. Het zelf kritisch vermogen van een board laat te wensen over. Lef hebben om een eigen geluid te laten horen is essentieel.

Henk Breukink

_MG_7373Stelling: “Ik kan niks met cultuur en gedrag. Geef me regels. Dan heb ik houvast.”

Het gaat niet om governance structuren maar om mensen. De regels mogen kloppen, maar gedrag is bepalend. Het moet bij het kijken naar board prestaties veel meer over gedrag gaan.


Thomas McNeill

Stelling: “Als toezichthouder moet je de reputatie van een onderneming in de eerste plaats als risico managen.”

Thomas ging in vogelvlucht langs de uitkomsten van deTrust barometer. Belangrijkste punten Trust Barometer: vertrouwen neemt weer toe voor business (bij hoger opgeleiden), maar algemeen publiek blijft wantrouwig. Vertrouwen in leiders (politiek en business) is minimaal (14% max)! Het vertrouwen in de Nederlandse CEO is laagste in de wereld. Vertrouwen in leiders in MKB daarentegen wel boven groene streep

Aalt Klaassen

Commissarissen moeten elk jaar opnieuw beoordeeld worden of ze het nog goed doen en mee kunnen doen. Er moeten meer atypische commissarissen in de RvC komen. Meer ondernemers in boards, grotere diversiteit gewenst. De sociale factor wordt onderschat in boards.

Gerda van Dijk

_MG_7543Codes zijn wel nodig maar er moet meer aandacht voor gedrag komen. We zijn geneigd om te gaan managen. Het gaat om leiderschap en dan vooral de vraag naar ander leiderschap. Ook sprak Gerda over het belang van de dialoog. De grootste opgave van toezichthouders… met elkaar de dialoog voeren.

En toen was het tijd voor de workshops…

Druk discussiërend namen de deelnemers plaats bij de twee workshops van hun keuze. Na deze workshops kwam men weer bij elkaar in de plenaire ruimte om de uitkomsten van de workshops samen te vatten. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • We moeten meer samen doen en niet individueel. Organiseer eens een heidag voor de RvC en stel dan de vraag: hoe gaan we samen verder?
  • Secure based leadership is de volgende fase van servant leadership. Door loslaten geef je meer zekerheid aan anderen. Scenario analyses samen met uitvoerende bestuurders bekijken en weten wat er speelt zijn essentiële factoren voor succes.
  • In de gezondheidszorg strijden meerdere partijen om de macht. Kom op voor het eigen belang en wees geen doetje.
  • Psychologie heeft zeker een rol in de boardroom. Je mag daadkrachtig fouten maken. Je kunt een paradigmawisseling bij verschillende karaktertypen creëren door andere vragen te stellen. We moeten meer vanuit een ander perspectief kijken.
  • Hoe kan je in 30 minuten een complex proces zoals de geschiktheidstoets uitleggen? Met de toets kun je vooral onbewust onbekwaamheid aan het licht stellen. Er is gelukkig veel meer te vertellen over de toets dan de indianenverhalen die men vaak hoort.
  • Cultuur: er is een groot verschil met andere sectoren doordat de passie van kunstenaars heel persoonlijk is. Dat zie je terug in de manier van toezicht houden dat nodig is.
  • Innovatie is here to stay. We moeten ons samen inleven als commissaris. We zeggen altijd think outside de box, maar kijk ook eens in de box, onder de motorkap. We moeten leren begrijpen om toe te kunnen passen.

_MG_7724De afsluiting van de dag lag in handen van dagvoorzitter Farid. Hij stelde de aanwezigen de vraag: wat voor stappen gaan we maken om alles van vandaag toe te passen? Met een eigen recente ervaring met de socratische methode waarbij je in een debat de laatste zin moet herhalen van de voorgaande spreker voordat je zelf aan het woord mag sloot hij de dag officieel af. Wellicht een workshop voor volgend jaar?, grapte hij.

De komende tijd gaan we de input van deze dag verder uitwerken. Klik hier voor een foto impressie van het event. Houdt deze website en de website van partner NCD in de gaten voor nog meer nieuws en interessante uitkomsten van de Nationale Dag!

Foto’s: Paul Kampman Fotografie

 

Koninklijke_NBA_05-PE-uur_HR6cm_PMS7460c

Tijdens de Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders had men de mogelijkheid 5 PE-punten te behalen. Een grote groep commissarissen heeft hier gebruik van gemaakt.